Anoreksi er ingen sparebøsse, Sophie Elise!


26.10.2016 | 15:24 | Personlig


// Aftenposten
 

Kjære Sophie Elise.
 

Du er en sterk kvinne, som har måttet tåle utrolig mye kritikk og nedlatende utalelser i løpet av årene. Du har sterke meninger, og du vet å utnytte din posisjon til noe positivt ved å skape blest rundt viktige temaer her i samfunnet. Til tross for de falske vippene, det påsatte håret, silikonpuppene, leppene som er fylt med restylane og den opererte nesa, så har jeg alltid ment at jenta bak fasaden har mye viktig, og ikke minst mye klokt å komme med.

Selv er jeg en person som ikke dømmer andre mennesker for verken hudfarge, legning, utseendet, livssituasjon, tidligere hendelser eller religion. Jeg tror det finnes noe godt i alle mennesker, til det motsatte er bevist.

Personlig er jeg i mot kosmetiske operasjoner, men jeg mener folk må få gjøre som de vil, så lenge de gjør det for seg selv og ingen andre. Det er opp til hver enkelt å ta slike valg, men enten du vil det eller ikke.. så er du et forbilde for så utrolig mange, mest sannsynlig flere enn du tror. Du ble tidligere i år kåret til " Årets mektigste medie kvinne" i Norge , og du burde virkelig begynne å ta litt mer hensyn til hvordan du uttaler deg!

Som jeg nevnte tidligere, så ser jeg bort ifra ditt ytre, og heller hørt på hva det er du har å si. Selv om dette gjelder meg, så gjelder det overhodet ikke alle, og det vet du. Du har utrolig mange unge mennesket som ser opp til deg, og det er ingen tvil om at du er med på å øke kroppspresset noe sinnsykt. Det er helt tragisk hvor normalisert det er blitt å fylle puppene med silikon i det man fyller 18 år, eller hvor vanlig det er å sprøyte full leppene med restylane.. når sier ikke jeg at du er ansvarlig for denne skremmende utviklingen ene og alene, for det et overhodet ikke tilfellet, men som "årets mektigste medie kvinne" så har du et ansvar!

Du har nettopp gitt ut din første selvbiografi "forbildet", og i en artikkel som jeg kom over på Aftenposten, hadde du forklart i et intervju i forbindelse med lanseringen hvorfor du tar plastiske operasjoner. Du sier det er på grunn av usikkerheten og kroppspresset, noe jeg vet utrolig mange kan kjenne seg igjennom, inkludert meg selv.. men, når du prestere å si at det er dyrt med operasjoner, og enklere å utvikle anoreksi fordi det er gratis... Da får du meg virkelig til å tenne på alle pluggene! Det er så lite gjennomtenkt og respektløst som du kan få det til. Ja, anoreksi koster kanskje ikke så mye i kroner og øre, men det kan i værste fall koste en person, en familie, venner og bekjente et menneskeliv... ! Noe av det kvalmeste jeg vet, er utenforstående som bagatelliserer en spiseforstyrrelse.

I løpet av mine 5 år fanget i bulimihelvette, så har jeg vært så utrolig (u)heldig å blitt kjent med flere fantastiske jenter som dessverre sliter, eller har slitt med anoreksi.. jeg har stått på sidelinjen og sett kampene de har kjempet med mine egne øyne, og tro meg... den er faen meg ikke gratis! Spiseforstyrrelsen Anoreksi er en dødelig psykisk lidelse, ikke et valg en tar for å spare penger.

 

Signatur17 kommentarer

Lena Andreassen

26.10.2016 kl.18:29

Fantastisk! !! Veldig bra innlegg om ett sårt tema .. Det er en skremmende utvikling blandt unge jenter . Når gikk det galt ? Håper mange leser dette innlegget ditt. Deler iallefall. Stå på . Klemmer
Pernilla Linn

27.10.2016 kl.07:57

Lena Andreassen: Tusen hjertelig takk <3
Sandra Marie

26.10.2016 kl.19:10

Det utsagnet er så kvalmt! Og hun kaller boken sin for forbilde.. noen ganger går det ann å tenke LITT.
Pernilla Linn

27.10.2016 kl.07:59

Sandra Marie: Tittelen på boka er ment ironisk, så jeg skjønner baktanken... Problemet er bare at folk ser på henne som et forbilde, uavhengig om hun ønsker å være det eller ikke .. :)
Sandra Marie

26.10.2016 kl.19:19

legg meg gjerne til som venn her forresten, prøvde å finne en plass jeg kunne følge deg, men fant ingen knapp :(
Pernilla Linn

27.10.2016 kl.08:00

Sandra Marie: Er litt grønn på slike ting, men skal se om jeg får det til litt senere i dag!:D
Caroline

27.10.2016 kl.01:49

Mye bra i det du skriver, men du må også huske på én ting. Sophie er bare et menneske hun også, og kan gjøre like mange feil som både du og jeg gjør. Akkurat nå begår du feilen med å snakke om noe du mest sannsynlig har misforstått. Burde være åpenbart at hun ikke mente at folk velger å få anoreksi for å spare penger. Vanligvis er det noe både du og jeg skjønner. Og bare fordi hun er en offentlig person tar du deg den friheten og vrir og vender på hvert ord hun sa for å få hun til å virke grusom. Selvom hun er et forbilde for mange - er hun nødt til å tenke gjennom hvert ord hun sier? Så absolutt ikke. Tenk hvor vanskelig det hadde vært å snakke dersom du selv måtte tenkt på hvert eneste ord du sa. Da tror jeg usikkerheten vil ta overhånd etter hvert, og det er heller ikke bra. Så hver så snill, neste gang så kan du tenke litt mer før du poster et innlegg på din blogg hvor du eksponerer Sophie sin feil. Hadde kanskje ikke vært like kult om jeg skulle skrevet et blogginnlegg om dine feil heller?
Pernilla Linn

27.10.2016 kl.07:29

Caroline: Selvfølgelig er Sophie Elise bare er menneske, det vet jeg også. Stort sett holder jeg kjeft fordi jeg mener folk må få gjøre og si hva de vil, så lenge det ikke påvirker andre i en negativ retning. Hun sier det kanskje på en "humoristisk" måte, men jeg har lov til å reagere på slike uttalelser når jeg mener det overhodet ikke er noe å kødde med. Spiseforstyrrelser står meg veldig nært, og det er noe jeg ikke unner noen! En slik uttalelse fra en så offentlig person, med så stor påvirkningskraft kan være veldig farlig.. det er en trigger for mange, og poenget mitt her er at hun må virkelig passe på hva hun sier. Om du har lest innlegget godt nok også, så ser du at selve innholdet ikke omhandler at "anoreksi er gratis", men at hun faktisk er et forbilde som mange unge ser opp til, og da mener jeg at man har et ansvar. Uansett om hun vil det eller ikke! Sophie Elise er utrolig flink til å prate for seg, og det skriver jeg her også, men noe burde være litt mer gjennomtenkt! Jeg tviler på at det var slik hun mente det, men det er nok dessverre slik mange vil oppfatte det.

Jeg er på ingen måte ute etter å ta Sophie Elise. Dette er et innlegg er skrevet med konstruktiv kritikk, men ting må bli satt litt på spissen for å få fram et poeng. Ola Nordmann bryr seg lite om hva jeg gjør, fordi ingen vet hvem jeg er. Sophie Elise derimot, vet "alle" hvem er. Jeg har stor respekt for henne, men hun (og andre topp bloggere, uten nevne navn her..) er med på å øke kroppspresset og utseendetfiksreingen.
Fruen

27.10.2016 kl.07:20

Duude, chill.. Det var da voldsomt så hårsår man kan være, Sophie underviser ikke i Norsk på universitetsnivå, hun velger et språklig bilde Ola Nordmann kan forstå. Du velger selv å vrenge og vri på dette helt til du får dette til å høres negativt ut, i virkeligheten reiste hun et viktig poeng for både den ene og andre forstyrrelsen. At hun har et ansvar er faktisk noe du legger i fanget på henne, Sophie er et menneske som alle andre og gjør feil som alle andre. Feigt av deg å velge operasjoner og hennes livsvalg for å prøve å dra teppet under beina på henne.
Pernilla Linn

27.10.2016 kl.18:23

Fruen: Jeg reager fordi dette er en problematikk som står meg veldig nært. Uavhengig om hun mente det vondt eller ikke (noe jeg tviler på at hun gjorde), så er en slik uttalelse fra en så offentlig person, skummelt. Vil ikke si jeg vrir og vender så mye på det heller, det er egentlig bare rett fram.

Hun velger å ta operasjoner pga kroppspresset som hun (og flere andre toppbloggere,instagrammere osv) er med på å skape. Ja hun er også et menneske, men som toppblogger er hun et forbilde for mange unge som lett lar seg påvirke, å da må man faktisk ta litt ansvar.
Sandra Marie

27.10.2016 kl.09:59

åja, da skjønner jeg! Har ikke lest boka, og har ikke planer om det heller, har nok med bloggen hennes :P
Pernilla Linn

27.10.2016 kl.10:00

Sandra Marie: Har ikke lest den jeg heller, Hehe.. hennes ord:))
Kristin

27.10.2016 kl.15:31

Dere som her kritiserer et veldig sårbart tema ble for meg kvalmt.

Helt greit Sophies "bare " er ett menneske, men hun er av fri vilje blitt ett offentlig menneske og tjener fett på blogg,reklamer etc.

DA burde henne iallefall tenke 2 ganger hvordan hun uttaler seg, så Pernille Linn,mange klapper på skuldra til deg,det er så mange som sliter med dette at JA,Sophie burde holde seg for god til slike uttalelser,også dere som her forsvarer Sophie.

Som offentlig person og "forbilde (?),var ikke dette noe sjakktrekk med tanke på de som sliter med dette daglig.

Flott innlegg 👏👏
Pernilla Linn

27.10.2016 kl.22:34

Kristin: tusen takk, du er god! <3
Ida Christine

27.10.2016 kl.21:49

Amen! Har ingenting annet og si.. Fantastisk godt og reflektert skrevet. =)
Pernilla Linn

27.10.2016 kl.22:35

Ida Christine: Tusen hjertelig takk ! <3
frkpersson

27.10.2016 kl.23:19

Sa hun det? Det er sikkert tatt ut av sammenheng... Eller så vet hun ikke bedre. Jeg har slitt med både bulimi og anoreksi og har en veldig god venninne som holder på å dø av anoreksi og sitter i rullestol. Så dette skal man ikke ta lett på.. Uff blir på gråten bare av å tenke på hvor fantastiske personer og liv disse sykdommene tar over. Helt forferdelig og IKKE noe man skal ta lett på i det hele tatt!
hits
Design OG KODING av Albertine Løseth Vestvik ©